woensdag, oktober 18, 2006

Noto was het not


Zaterdag 14 oktober


We werden vanochtend wakker door de regen. Niet onverwacht, het weerbericht had het al voorspeld, maar toch jammer. Nu wat doe je dan? Je draait je nog een keertje om, maar dat duurt bij ons nooit erg lang. Dan maar op ons gemak onder de douche (een hele bevalling hier), ontbijten en wat lezen. In de loop van de ochtend stopte het met regenen, dus besloten we alsnog de scooter tevoorschijn te halen voor de eigenlijk geplande trip naar Noto. In 1693 is er in dit gebied en geweldige aardbeving geweest die elke stad in de wijde omgeving volledig verwoest heeft. Noto is er daar één van. In de loop van vele volgende jaren is het stadje weer opgebouwd in een zeer barokke bouwstijl. Meer barok vindt je in Sicilië niet.
Het stadje is nog niet zo lang geleden door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed, en dat is me toch een succes! Ja, succes op langere termijn wel te verstaan. Want nu er kennelijk gelden vrijgekomen zijn voor restauraties wordt dat op grootste schaal ingezet. Er is bijna geen gebouw dat niet in de steigers staat. Dat het hoog nodig is blijkt wel uit het feit dat de koepel van de kathedraal in 1996 spontaan ingestort is, maar voor de bezoeker is er momenteel weinig te zien. Als het dan ook weer opnieuw gaar regenen (oké, miezeren), terwijl we nog op de scooter terug moeten?., dan is het maar goed dat het ijsje prima smaakte.

Het weblog was er gisteren niet uit te krijgen en een tweede poging vanochtend leverde ook niks op. Het ziet er dus naar uit dat het enkele dagen stil zal zijn vanuit Italië. Posted by Picasa