woensdag, oktober 18, 2006

De Etna!


Woensdag 18 oktober


Het eerste dat we doen als we wakker worden is naar de lucht kijken. Is het grijs of blauw, dat is vaak nog niet eens zo duidelijk te zien zo vroeg op de ochtend. Het blijkt blauw te zijn, dus we gaan verder de berg op. Met de camper rij je tot 1950 meter waar de kabelbaan start. Nu al kijk je je ogen uit. We rijden door uitzichtloze velden van gestolde lava zonder een sprietje gras of welke begroeiing dan ook. Cora herinnert zich uit 2000 dat er overal gras was, en? dat blijkt te kloppen. In 2001 is hier een grote uitbarsting geweest en dat kan je zien ook! Zo hier en daar steekt er nog een dak van een huis boven de lava uit. Het schijnt dat de gehele liftinstallatie waar Cora vorige keer mee naar boven is geweest, bedolven is geworden. Omdat we nog relatief vroeg zijn kunnen we eenvoudig parkeren. Er blijkt veel meer bewolking te zijn dan we eerst dachten, maar dat is niet al te erg, want we bevinden ons er inmiddels boven! Wel jammer van de gemiste uitzichten, maar je kan niet alles hebben. Hier schijnt de zon, en intens ook. Dan met de kabelbaan verder, naar 2500 meter. Daar waait het behoorlijk, maar we staan niet al te lang buiten want we hebben een lange trip geboekt en stappen nu in een fors 4W drive busje en gaan weer verder de berg op. Nog steeds over niets anders dan zwarte lava. We gaan de richting in van een subtop van de Etna, op ruim 3000 meter (de Etna zelf is momenteel 3350 hoog). De reden om naar deze subtop te gaan is dat hij dit jaar al vier keer lava heeft uitgestoten, de laatste keer nog maar dagen geleden. (Alhoewel de Etna tot de meest actieve vulkanen ter wereld behoord, is de hoofdkrater al heel veel jaren niet actief).
Niet ver van de (sub)top stoppen we en gaan we met de gids per voet verder naar een plaats waar de zwaveldampen de grond uitgespoten worden en de vloeibare lava voor je voeten aan de oppervlakte stroomt. En heet dat het daar is. Een ronduit magnifieke ervaring!
Via dezelfde transportmiddelen weer terug. Lunch bij de kabelbaan, ook uniek want lekker en echt spotgoedkoop. Dat vindt je ? op hoogte ? nergens.
Dan via kleine weggetjes langs de flanken van de Etna verder naar het Noordoosten. Hier en daar even zweten want de weg is smal en de camper niet zozeer, maar we komen heelhuids aan op de camping waar we twee weken geleden onze Siciliaanse trip startten.

Hier weten we dat we communicatie hebben, dus kunnen we alle weblogs eruit doen. We lopen inmiddels dagen achter. Maar ja, dat komt niet omdat we het niet geprobeerd hebben. Posted by Picasa