woensdag, oktober 18, 2006

Syracuse, nu wel.


Maandag 16 oktober

Opnieuw werden we gewekt door het onweer en de regen. Op zich niet al te erg, de belangrijkste bezienswaardigheden in Syracuse zijn vandaag toch dicht, maar leuk is het niet.
Als op alle dagen tot nu toe, stopt de regen in het begin van de ochtend, maar het waait voor het eerst erg hard. We besluiten om de gok te wagen en met de scooter naar Syracuse te gaan. Naast de belangrijke oudheidkundige zaken die je moet zien, is er ook nog de op een eiland gelegen oude stad. Dat is het doel van vandaag.
We boffen, het blijft de rest van de dag droog. In oud Syracuse blijken, helaas vervallen we in herhaling, weer veel van de oude gebouwen in de steigers te staan. Zo ook de beroemde Duomo. Deze dom is begonnen als Griekse tempel, werd toen een christelijke kerk, later een moskee en tenslotte een schitterend voorbeeld van Siciliaanse barokke, religieuze bouwkunst (ik citeer de gids). Van de barokke gevel is momenteel niets te zien, maar het interieur maakt veel goed. Je weet niet wat je ziet. Tussen de Griekse zuilen zijn muren gemetseld en vormen zo tezamen de dragende buitenwanden van de kerk. Je kan de zuilen nog goed herkennen. Binnen de zuilen vindt je stevige Romaanse pilaren (zie foto) om het hoge deel van het dak en de koepel te dragen. Tot zover is alles heel strak en eenvoudig. En dan zie je de zijkapelletjes en plafonds en de barok springt op je af. Heel bijzonder! Van het verleden als moskee, is overigens weinig meer te zien.
Op ons gemak hebben we alles bekeken, een werkelijk voortreffelijke lunch genoten en op de terugweg hebben we ook nog alle boodschappen kunnen doen die we nodig hadden. Leuk uitstapje, de scooter begint meer en meer een vast onderdeel van ons doen en laten te worden. Posted by Picasa